Atlas del Fruto Perdido
El concepte de deconstrucció de Derrida atravessa el projecte. Si els signes construeixen la realitat, cal deconstruir-los, buscar-ne els límits i desnaturalitzar-los per a poder resignificar-los per a transformar la societat.
La peça exposada consta d’un mural on apareixen una selecció d’imatges de quadres renaixentistes sobre Adam i Eva, textos extrets del Diccionari dels símbols de Chevalier intervinguts, fotografíes i collages analògics creats per Àurea Estellé. Es presenta com una mostra d’un procés de recerca no finalitzat, una proposta de relacions entre imatges i textos de diferents èpoques i característiques formals. El conjunt explora noves relacions i diàlegs, mitjançant l’anàlisi semiòtic de les imatges, utilitzant com a recurs visual la fragmentació i deconstrucció de les imatges clàssiques que faciliti, en una segona fase, la resignificació dels significats latents en el mite de Adam, Eva i el fruit prohibit.
L’Atlas del Fruit Prohibit, com l’Atlas Mnemosyne de Warburg no pretén ser una peça fixe ni presentar conclusions, sinó que proposa preguntes que segueixen obertes. És una mostra d’un punt i seguit d’un procés de recerca no finalitzat. Per tant, el dispositiu expositiu és sensible de ser modificat cada cop que es presenti.
ESTELLÉ ALSINA, Àurea.
Atlas del fruto prohibido.
2019
Collage sobre mur.
34 reproduccions de quadres renaixentistes sobre Adam i Eva impreses a laser.
12 fragments de quadres renaixentistes impresos a laser.
5 fragments de publicació
13 fotografíes de la serie de les pomes realitzades per Àurea Estellé.
14 collages sobre paper realitzades per Àurea Estellé.
4 collages digitals impresos a làser realitzats per Àurea Estellé.
2 estampes de pomes realitzats per Àurea Estellé.
8 textos extrets del Diccionari dels Símbols de Chevalier i de l’Antic Testament.